08 januari 2013

Renovatie bedrijfsverzamelgebouw Breda

In opdracht van Rabo Eigen Steen Nieuwbouw B.V. gaat Dura Vermeer Bouw Rosmalen BV het voormalige bedrijfsverzamelgebouw Prinsenhof aan Vlaszak/Kloosterplein in Breda duurzaam renoveren en uitbreiden met een stuk vernieuwbouw.

Het voormalige bedrijfsverzamelgebouw aan Vlaszak/Kloosterplein heeft een half verdiepte parkeergarage en vier lagen kantoorvloeren met een bruto vloeroppervlak van in totaal 9.420 vierkante meter. Dura Vermeer Bouw Rosmalen pakt het gebouw van binnen en buiten aan. Aan de buitenzijde wordt de bestaande gevel vervangen voor een nieuwe baksteengevel met nieuwe gevelkozijnen, hoogwaardige isolatie en toepassing van groene elementen in de gevel. Daarnaast wordt de nieuwe huisvesting van Rabobank Breda voorzien van een WKO installatie (koeling en verwarming via de grond) en duurzame klimaatplafondinstallaties. Het ontwerp van de renovatie wordt gecertificeerd volgens de BREEAM Very Good Label. BREEAM is wereldwijd de meest gebruikte methode voor het meten van de milieuprestaties van gebouwen.

Rabobank Breda
Rabobank Breda wordt de nieuwe huurder van het kantoor aan Vlaszak/Kloosterplein. Rabo Eigen Steen Nieuwbouw is naast opdrachtgever van de renovatie ook ontwikkelaar van het pand. De Bont CS architecten is aangetrokken voor het ontwerp van het cascodeel en Ilse interieur architectuur voor het interieurdeel. Na renovatie wordt Rabo Eigen Steen de eigenaar van het pand.

Rabo Eigen Steen Nieuwbouw, dat onderdeel is van Rabobank Nederland en de lokale banken op het gebied van huisvesting ontzorgt, heeft bewust gekozen voor de verduurzaming van een bestaand gebouw. Otto Verbaan, manager Ontwikkeling en Advies van Rabo Eigen Steen: ‘Rabo Eigen Steen en de Rabobanken zijn betrokken bij de omgeving en maatschappelijk verantwoord ingesteld. Gezien de grote leegstand van gebouwen in Nederland zoekt Rabo Eigen Steen in eerste instantie een huisvesting binnen de bestaande (leegstaande) aanwezige vierkante meters in het werkgebied van een lokale bank. Het pand aan Vlaszak/Kloosterplein was een oud bedrijfsverzamelgebouw dat deels leegstond en wordt bedreigd met totale leegstand. Door deze nieuwe invulling met de Rabobank is extra leegstand in de binnenstad voorkomen en wordt een oud gebouw een nieuw leven gegeven.’

Start
De werkzaamheden starten in januari 2013 en de oplevering is gepland voor bouwvak 2013. Andere partijen die bij de renovatie zijn betrokken Wolf+Dikken Adviseurs voor het installatie- en bouwfysicadeel inclusief BREEAM-certificering voor het ontwerpgedeelte. Pieters Bouwtechniek is belast met de constructies.